/Doe normaal Rutte, of ga weg!

Doe normaal Rutte, of ga weg!

Minister-president en VVD-leider Mark Rutte zegt op een paginagrote advertentie in de krant het volgende: ‘mensen die zich niet aan onze regels houden moeten vertrekken.’ Wie bedoelt Rutte eigenlijk met deze ambitieuze woorden? In een verklaring aan het Algemeen Dagblad zegt hij dat hij daarmee niet alleen vreemdelingen en vluchtelingen, maar alle Nederlanders bedoelt.

Is dat wel zo? Kan een minister-president zijn landgenoten wel vragen het land te verlaten? Voor zover wij weten, is dit geen gemeengoed in landen waar democratie en recht overheersende principes zijn. Als iemand zich bij de vijand van zijn land aansluit en vijandelijke activiteiten onderneemt, en dit bewezen wordt, dan kan zijn nationaliteit worden afgenomen. Dit is bijna in alle landen in de wet bepaald. Als zo’n persoon daarbuiten niet zelf een verzoek tot de-naturalisatie heeft gedaan, kan hij nimmer gedenaturaliseerd worden of gevraagd worden het land te verlaten, ook als hij een zware misdrijf heeft begaan.

Weet Rutte dat niet? Natuurlijk weet hij dat. Als het zo is, wie bedoelt Rutte dan met zijn woorden? Natuurlijk bedoelt hij de mensen die later naar Nederland zijn gekomen.
Wat bezielt Rutte dan? Waarom voelt hij de noodzaak om een dergelijke uitspraak te doen? Aanstaande maart zijn er algemene verkiezingen in Nederland en de partij van Wilders, de PVV, wordt veruit de grootste partij. De VVD volgt op de tweede plaats. Met de populistische wind in de zeilen, neemt het aantal zetels van de PVV almaar door in de peilingen. De VVD wil ook profiteren van deze wind, door met de PVV te wedijveren. Deze woorden moeten we dus zien in het licht van de rechts-populistische politiek.

Helaas is dit het politieke landschap in niet alleen Nederland, maar in de hele wereld. De toename van het aantal Wilders’, Erdogans, Putins, Orbans, Le Pens en Trumps van deze wereld heeft duidelijk te maken met de toename van dit soort populisme. Met andere woorden, rechtspopulisten willen aan de macht komen door de onbewuste, laagopgeleide deel van de bevolking te paaien, naar hun mond te praten en gebruik te maken van het ongenoegen dat onder de massa’s leeft.

Er is een wereldwijde reactie gaande tegen de globalisering en de ongelijke verdeling van de welvaart. Tien procent van de wereldbevolking bezit negentig procent van de het wereldinkomen, terwijl negentig procent van de wereldbevolking slechts tien procent van het wereldinkomen bezit. Slechts acht multinationals bezitten veertig procent van het wereldinkomen, zo werd recentelijk verklaard. Deze ontluisterende waarheid leidt tot toename van woede bij de laag-toebedeelden en onbewuste lagen van de samenleving. De rechtspopulisten nu maken gebruik van deze reactie en worden daardoor almaar sterker. Wilders doet hetzelfde en het moet daarom niemand verbazen dat de PVV steeds als de grootste partij uit de peilingen komt.

De meest aangewezen methode om dit tegen te gaan, is te komen met een concreet en rechtvaardig voorstel om inkomensongelijkheid tegen te gaan. Het behouden van de sociale rechtvaardigheid, het steunen van de lage- en middeninkomens is de enige uitweg uit de huidige maatschappelijke problemen. In plaats van dit te doen, speelt Rutte een robbertje populisme met Wilders. Hij probeert stemmen te winnen door het ressentiment over vreemdelingen en vluchtelingen uit te buiten. Zijn recente uitspraken moeten we dan ook in dit licht zien en het is schandalig dat een politicus zich moet inlaten met deze praktijk.

Kan een minister-president zijn landgenoten vragen het land te verlaten, alleen maar omdat ze zich niet aan de regels houden? Dit is je reinste xenofobie en het moet absoluut veroordeeld worden. Als een minister-president al dit zegt, wat kan de gewone man op de straat dan niet allemaal zeggen? Als een minister-president al op deze toer gaat, dan kun je ook niet voorkomen dat gepatenteerde racisten als Wilders uitspraken doen als “minder, minder”; zo wordt racisme een gemeengoed en zet het maatschappelijke leven helemaal op zijn kop.

Daarom doen wij een dringende oproep aan alle politici: laat je niet meevoeren door de populistische wind vanwege de naderende verkiezingen. Populisme leidt altijd tot pijn, tranen, armoede en oorlogen. Het meest recente voorbeeld hiervoor is de Tweede Wereldoorlog. Kijk alsjeblieft naar de geschiedenis en trek daar lering uit. Bespaar ons de pijn.

We moeten niet vergeten dat de maatschappelijke onrust voornamelijk veroorzaakt wordt door onverantwoorde uitspraken van rechts-populistische politici. Als we maatschappelijke vrede willen bewaren, moeten we met onze stemmen bij de verkiezingen de rechtspopulisten afstraffen en partijen die de sociale rechtvaardigheid verdedigen belonen.
Daarom doen wij een dringende oproep aan alle burgers.
Geef de rechtspopulisten geen toegang.
Grijp iedere kans om je protest te laten horen en de waarheid keihard te zeggen.
Kom op voor je stem, ga naar de stembus en breng je stem uit ten gunste van rechtvaardigheid.

 

Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB)