HTIB en EMCEMO hebben begrip keuze niet in te grijpen bij demonstratie van 1 juni op De Dam

Persverklaring

Amsterdam, 2 juni 2020

Op 1 juni werd op De Dam in Amsterdam een demonstratie georganiseerd tegen het politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten. De aanleiding voor de demonstratie was de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd in Minneapolis. De verwachting was dat er zo’n 250 mensen op af zouden komen, echter waren er onverwacht rond de 5.000 mensen aanwezig op de demonstratie.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema besloot niet in te grijpen om de 1,5 meter afstand-regel te kunnen handhaven. Je kon aanvoelen dat als de burgemeester dat wel zou hebben gedaan de situatie uit de hand had kunnen lopen. Vooral omdat de demonstratie over politiegeweld ging.

De organisatie riep tijdens de demonstratie meerdere malen op om afstand te houden en er stonden kruizen op de grond waar mensen moesten staan. De meeste demonstranten droegen wel mondkapjes. In de Tweede Kamer, bij ministers en de oppositie van de gemeenteraad van Amsterdam is de duidelijke teneur dat de burgemeester van Amsterdam niet goed gehandeld heeft, aangezien zij vanaf het begin van de coronacrisis heel duidelijke taal sprak ten aanzien van het handhaven de 1,5 meter regel.

Echter de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland, HTIB en EMCEMO, het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling hebben duidelijk begrip voor de gemaakte keuze van de burgemeester omdat anders de situatie op De Dam zou zijn geëscaleerd. Verder zijn HTIB en  EMCEMO solidair met de burgerrechtgroepen in de Verenigde Staten die politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse gemeenschap wil aanpakken, omdat dit een heel duidelijk signaal tegen racisme is.

HTIB en EMCEMO doen een oproep om het racisme bij politie ten aanzien van minderheidsgroepen te beteugelen en bespreekbaar te maken door juist de dialoog aan te gaan en bruggen te slaan tussen vertegenwoordigers van de politie en migrantengroepen. 

Nadere informatie: Mustafa Ayranci (HTIB): 06-22202879 en Abdou Menebhi (EMCEMO): 06-55818828