Iedereen die tegen racisme is, is uitgenodigd

Lieve vrienden,

Het is niet nodig om te ver te gaan. Zelfs de gebeurtenissen die de afgelopen dagen op Oekraïne waren gericht, zijn genoeg om te laten zien hoe racisme een grote plaag is voor de mensheid.

De echte waarheid achter de Russische aanval op Oekraïne is dat, afgezien van de vermeende veiligheidsproblemen, Oekraïne onderworpen is aan Rusland, dat het zich aan Rusland zou moeten onderwerpen. Volgens de Russische regering bestaat er niet zoiets als Oekraïners, het Oekraïense volk is een verlengstuk van het Russische volk en Oekraïne is eigenlijk een deel van Rusland. Om deze reden probeerden ze Oekraïne binnen te vallen, ze bombarderen de plaatsen waar de burgerbevolking hun toevlucht zocht. Ze bombarderen zelfs de gebouwen waar de kinderen zich bevinden. Dit is ronduit racisme. We weten dat er een volk is dat Oekraïne heet, dat er een land is dat Oekraïne heet, en het is onze plicht om het verlangen en de vrijheid van dit volk te respecteren.

Natuurlijk stopt racisme hier niet. Honderdduizenden mensen die op de vlucht waren voor de bommen zochten hun toevlucht in buurlanden. Onder de vluchtelingen waren zwarte Afrikaanse studenten die in Oekraïne studeerden. Maar wat is er gebeurd? Deze mensen, die alleen op hun zwarte huid leefden, werden aan de grenzen van de buurlanden racistisch behandeld. Dit incident is genoeg om te laten zien hoe racisme diep geworteld is in Europa Maar hier stopte het racisme niet. De stem van racisme begon te weerklinken in Nederland, het land waar we wonen. Volgens deze moeten Turken en Marokkanen die al decennia in Nederland wonen, worden gestuurd naar waar ze vandaan komen en moeten christelijke Oekraïners met blond haar en gekleurde ogen op hun plaats worden gezet. Hier is de nieuwste en eenvoudige versie van wat racisme kan bereiken. Alleen de oorlog in Oekraïne is een voorbeeldige gebeurtenis in die zin dat het ons laat zien wat een grote bedreiging racisme is.

Laten we er maar meteen op wijzen dat racisme niet altijd zo duidelijk naar voren komt. Het echte gevaar van racisme is het gesluierde, verborgen racisme waarin we elke dag leven, op straat, op de markt, op straat en in overheidsgebouwen. Deze vorm van racisme valt niet direct op, maar groeit na verloop van tijd uit tot openlijk en vulgair racisme. Daarom moeten we resoluut en voortdurend waakzaam zijn en strijden tegen zowel de vulgaire als de verhulde vormen van racisme. De mars die we op 19 maart organiseerden is hiervoor bedoeld.

We nodigen iedereen uit die tegen racisme is om mee te doen aan deze mars.

Laten we samen deelnemen aan deze mars en onze stem verheffen tegen racisme. We ontmoeten elkaar op de Dam in Amsterdam op zaterdag 19 maart om 14.00 uur en lopen naar het Dokwerker monument. De mars wordt georganiseerd door het Comité van 21 Maart, waar ook onze organisatie deel van uitmaakt.

Iedereen die tegen racisme is, is uitgenodigd

Nederlands Turkse Arbeiders Vereniging (HTIB)


 

Sevgili dostlar,

Fazla uzaga gitmeye gerek yok. Son gunlerde Ukrayna odakli gelisen olaylar bile irkciligin insanligin basinda nasil buyuk bir bela oldugunu gostermeye yeterlidir.

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisinin arkasinda yatan asil gercek iddia edildigi gibi guvenlik kaygilarinin otesinde Ukrayna’nin Rusya’ya tabi oldugu iddiasidir, Rusya’ya boyun egmesi gerektigidir

Rusya yonetimine gore Ukraynali diye bir halk yok, Ukrayna halki Rus halkinin bir uzantisidir, Ukrayna da aslinda Rusya’nin bir parcasidir. Bunun icin

Ukrayna’yi isgal etmeye giristiler, sivil halkin sigindigi yerleri bombaliyorlar. Cocuklarin bulundugu binalari bile bombaliyorlar. Bu dupeduz irkciliktir. Biz biliyoruz ki Ukraynali denen bir halk var, Ukrayna denen bir ulke var ve bize dusen gorev bu halkin arzusuna ve ozgurlugune saygi duymaktir.

Tabi irkcilik burada bitmiyor. Bombalardan kacan yuzbinlerce insan komsu ulkelere sigindilar. Kacanlar arasinda Ukrayna’da egitim goren Afrikali siyah ogrenciler de vardi. Ama ne oldu? Sadece siyah derilerinden oturu bu insanlar komsu ulkelerin sinirlarinda irkci muameleye tabi tutuldular. Bu olay irkciligin Avrupa’da nasil derin kokleri oldugunu gostermeye yeterlidir.

Ama irkcilik burada da durmadi. Irkciligin sesi yasadigimiz ulke Hollanda’da yankilanmaya baslandi. Bunlara gore onlarca yildir Hollanda’da yasayan Turkiyeliler ve Faslilar geldikleri yere gonderilmeli, onlarin yerine sari sacli, renkli gozlu, hristiyan Ukraynalilar yerlestirilmelidir. Iste bu irkciligin hangi boyutlara gelebileceginin en son ve yalin halidir. Sadece Ukrayna’daki savas

irkciligin ne buyuk tehdit oldugunu bize gostermesi acisindan ibret verici bir olaydir.

Yalniz hemen belirtelim ki irkcilik her zaman boyle acik bir bicimde ortaya cikmaz. Irkciligin asil tehlikeli yani her gun carsida, pazarda, sokakta, devlet dairelerinde yasadigimiz ortulu, gizli irkciliktir. Bu tur irkcilik hemen goze batmaz ama zaman icerisinde buyuyerek acik ve kaba irkciliga donusur. Bu nedenle irkciligin hem kaba, hem de ortulu bicimlerine karsi kararli ve surekli bir bicimde uyanik olmaliyiz, mucadele etmeliyiz.

Iste 19 Mart tarihinde duzenledigimiz yuruyus bu amaca yoneliktir. Irkciliga karsi olan herkesi bu yuruyuse katilmaya cagiriyoruz.

Hadi hep beraber bu yuruyuse katilalim ve irkciliga karsi sesimizi yukseltelim.

19 Mart Cumartesi gunu saat 14.00’de Amsterdam’da Dam Meydani’nda bulusuyoruz ve Dokwerker anitina kadar yuruyoruz. Yuruyus, orgutumuzun de icinde yer aldigi 21 Mart Komitesi tarafindan duzenleniyor.

Irkciliga karsi olan herkes davetlidir.

Hollanda Turkiyeli Isciler Birligi (HTIB)