Presentatie onderzoek Woonwensen van Marokkaanse en Turkse ouderen in Amsterdam

Presentatie onderzoek Woonwensen van Marokkaanse en Turkse ouderen in Amsterdam en aansluitend debat over Woonwensen en Zorgen & Ervaringen van migrantenouderen

Woensdag 2 maart 2022 van 17:00 tot 19:15 uur

Locatie: HTIB/EMCEMO – Eerste Weteringplantsoen 2-C-sous, Amsterdam

 De positie van migrantenouderen in Amsterdam staat onder druk. Er moeten ten aanzien van woonwensen en de organisatie van de zorg voor deze groep ouderen, beslissingen worden genomen om ze een passende en zorgeloze oude dag te kunnen bieden.  

Het programma van deze bijeenkomst bestaat uit twee onderdelen. Voor de pauze is er de presentatie van het onderzoek Woonwensen en na de pauze wordt er door gemeenteraadsleden doorgepraat over zowel de woonwensen en de zorgen & ervaringen van Turkse en Marokkaanse ouderen in Amsterdam.

Het aantal 65-plussers met een Turkse en Marokkaanse achtergrond in Amsterdam verdubbelt de komende tien jaar. Velen van hen kwamen als kinderen van gastarbeiders in het kader van gezinshereniging naar Nederland of in een latere fase als huwelijkspartner. Net als alle andere ouderen moeten deze ouderen zich voorbereiden om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Maar hoe doen zij dat? Hoe geschikt vinden zij hun woonsituatie? Voelen zij zich hier thuis of blijven ze liever pendelen? Wat vinden zij belangrijk als woonvorm, sociaal netwerk en hun buurt? Bieden nieuwe woonvormen zoals geclusterd wonen een aanlokkelijk perspectief?

Om hier meer zich op te krijgen vroeg Stichting !WOON aan  HTIB (Turkse belangenorganisatie) en EMCEMO (Marokkaanse belangenorganisatie) om te onderzoeken wat de woonwensen Marokkaanse en Turkse ouderen zijn en hoe zij hun oude dag zien. Op 2 maart  wordt het onderzoek Woonwensen aangeboden aan de wethouder Wonen van Amsterdam, Jacob Wedemeijer en gaan we over de aanbevelingen in gesprek.

Programma:

17:00      Welkomstwoord: Mustafa Ayranci – voorzitter HTIB;

17:05      Introductie door moderator Peter Zwaga;

17:10      Toelichting op de insteek van het onderzoek Woonwensen van Marokkaanse en Turkse  ouderen in Amsterdam door Jacqueline van Loon, directeur Stichting !Woon;

17:15      Belangrijkste resultaten uit het onderzoek door Ibrahim Yerden van Onderzoeksbureau Maatschappelijke Veerkracht;

17:25      Toelichting  van twee ouderen op hun woonwensen: Talib Morkoyun en Ahmed Moro

17:30      Rapport wordt overhandigd aan wethouder Jacob Wedemeijer;

17:35       Reactie op het onderzoek door de wethouder;

17:40     Rondetafelgesprek met de wethouder en Marokkaanse en Turkse ouderen die hebben meegewerkt aan het onderzoek;

 18:00     Pauze

18:15      Debat o.l.v. van moderator met gemeenteraadsleden over de uitkomsten en aanbevelingen en van zowel het recente onderzoek Woonwensen van Marokkaanse en Turkse ouderen in Amsterdam als  het eerdere onderzoek van EMCEMO en HTIB uit september 2020: Zorgen & Ervaringen van Marokkaanse en Turkse ouderen in Amsterdam;

Voorafgaand aan dit debat volgt een weergave van de belangrijkste resultaten uit het onderzoek uit 2020. Tussentijds kunnen vragen uit de zaal gesteld worden;

19:15      Afsluiting.

download