Turkije, stap voor stap richting fascisme

Oproep tot solidariteit met alle democratische krachten

Stel je een land voor waar een bekende journalist van de oppositie midden op straat wordt gelyncht en geen van de, naar schatting 25 aanvallers, wordt opgepakt!

Stel je een land voor dat op de eerste plaats in de wereld staat als het om het aantal gearresteerde journalisten gaat. Stel je een land voor waar mensen om middernacht in hun eigen huis worden overvallen en zonder opgave van redenen in hechtenis worden genomen.

Stel je een land voor waarin iemand van een misdrijf wordt vrijgesproken, maar zodra diegene de gevangenis verlaat, wordt een nieuw misdaaddossier geopend, zodat er nogmaals een arrestatie kan plaatsvinden.

Stel je een land voor waar je wordt vastgehouden zonder een rechtszaak en zonder dat je weet waarvan je wordt beschuldigd en dat je dan maanden of zelfs jaren kunt worden vastgehouden.

Stel je een land voor waar je door burgers wordt opgepakt terwijl je op straat loopt, gemarteld en ondervraagd wordt op een onbekende locatie, en pas na dagen op een afgelegen plek wordt achtergelaten Stel je een land voor waar je wordt ontvoerd door leden van de geheime politie die je beschuldigen van terrorisme en vervolgens uit een helikopter naar beneden gooien.

En stel je een land voor, waar de president van dat land 64.000 mensen kan aanklagen die hem bekritiseren. Ja, in deze tijd is er in deze wereld helaas zo’n land, en de naam van dit land is Turkije.

In dit land zijn onlangs oneerlijke en onwettige praktijken goedgekeurd. Bij het Constitutionele Hof is een rechtszaak aangespannen tegen de op twee na grootste partij die in het parlement vertegenwoordigd is, de Democratische Volkspartij (HDP). 687 bestuurders van deze partij, die bij de laatste verkiezingen zes miljoen stemmen kreeg, werden vervolgd.

Bovendien werd de politieke onschendbaarheid van Ömer Faruk Gergerlioğlu, een parlementslid van deze partij, bekend als mensenrechtenactivist, opgeheven vanwege een re-tweet werd hem een veroordeling van twee jaar opgelegd.

Daarnaast zijn er tientallen dossiers naar het parlement gestuurd om de onschendbaarheid van veel parlementsleden van deze partij op te heffen.

De meeste burgemeesters die bij de vorige verkiezingen voor de HDP waren gekozen, werden gearresteerd en vervangen door ambtenaren.

President Erdoğan wil duidelijk de HDP saboteren en uitsluiten van de politieke arena. Daar is maar één reden voor: Erdoğan, wil de HDP straffen, omdat door het succes van deze partij, burgemeesters in belangrijke steden hebben gewonnen.

Een ander doel is om het oppositieblok te doorbreken om als president opnieuw te kunnen worden gekozen bij de volgende verkiezingen. Hij zou als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, niet herkozen worden, omdat de populariteit van president Erdogan aanzienlijk is afgenomen .

Door de verslechtering van de economische en de sociale, politieke en internationale problemen lijkt het onmogelijk om het tij te keren.

Om deze redenen moest de fascistische partij met daarin voornamelijk Grijze Wolven, MHP, een alliantie aangaan met de partij van president Erdoğan, de AKP en samen hebben die van Turkije een hel gemaakt. Het lijkt erop dat president Erdoğan samen met het hoofd van de Grijze Wolven, Devlet Bahçeli van wie hij een bondgenoot is, er niet voor terugdeinzen om alle middelen te gebruiken de macht te kunnen blijven behouden.

Het is duidelijk dat ze indien nodig verschillende methoden gaangebruiken zoals het aanwakkeren van de polarisatie in het land, het creëren van interne ongeregeldheden, het terroriseren van de wetshandhavingsinstanties van de staat en zelfs het aangaan van een oorlog met welk land dan ook.

In dit geval zou het de taak van de democratische krachten moeten zijn om alle oppositie te mobiliseren en de plannen van Erdoğan en zijn partner Bahçeli te dwarsbomen. We mogen niet vergeten dat wat recent met de HDP is voorgevallen, in de nabije toekomst ook met anderen partijen kan gebeuren.

Het is nu belangrijker dan ooit om de solidariteit met de democratische krachten in Turkije te versterken, omdat het voor ons een principekwestie is en rechtstreeks verband houdt met ons leven hier in Nederland.

Daarom moeten wij ‘NEE’ zeggen tegen de antidemocratische en fascistische repressie van Erdoğan en Bahçeli en moeten wij solidair zijn met alle democratische krachten van Turkije. Stop het fascisme in Turkije!

Turkse Arbeidersvereniging Nederland (HTİB)