Barbaarse aanval in Parijs is niet zomaar een voorval

Lieve vrienden,

Zoals we te horen kregen via de media vond onlangs een terroristische aanslag plaats in Parijs. Een leraar genaamd Samuel Paty werd onthoofd door een 18-jarige islamitische jihadist. Het motief van de moordenaar was dat de leraar de cartoons van de profeet Mohammed aan de studenten tijdens de uitleg van de les, vrijheid van meningsuiting, op school liet zien. De cartoons in kwestie werden jaren geleden gepubliceerd in het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Hierna viel een groep islamitische jihadisten destijds het kantoor van het tijdschrift binnen en was het gevolg een bloedbad.

De barbaarse moord op Samuel Paty schokte ons en zette ons allemaal aan het denken. Vrijheid van meningsuiting is een van de meest fundamentele rechten van de democratie en zonder deze vrijheid kunnen we niet over democratie spreken. Het beperken van deze vrijheid door een aantal heiligen naar voren te schuiven is nooit acceptabel. Iedereen heeft zo zijn eigen heiligen en als men beweert dat de heiligen onaantastbaar zijn, dan blijft er niets over van de vrijheid in kwestie. Het is zelfs absurd dat deze discussie weer aangekaart moet worden.

Aangezien de moordenaar met islamitische motieven handelt, is het natuurlijk niet nodig om alle moslims van dit gebeurtenis te beschuldigen. Helaas wordt er in de media geen aandacht aan dit onderscheid geschonken. Populistische politici en commentatoren, vooral van de rechtervleugel gebruiken dit gebeurtenis om hun islamofobe uitspraken te doen. Dit versterkt de polarisatie in de samenleving, waardoor het integratieproces verstoord wordt.

Het feit dat islamitische organisaties zich bij dergelijke gebeurtenissen niet uitspreken, maakt het werk van populistische politici helaas makkelijker. Natuurlijk kunnen islamitische organisaties niet worden gedwongen om over elke voorval in de media uitspraken te doen. Het is echter wel duidelijk dat het gebruik van de islamitische religie door jihadisten als motief vereist dat islamitische organisaties actief deelnemen aan dit debat. Hun volledige stilzwijgen wekt de indruk dat ze dergelijke terroristische daden goedkeuren wat absoluut niet toegestaan mag worden. Niemand heeft de luxe om bij zo een gebeurtenis die de samenleving zo diep schokt te zeggen “dit gaat mij niets aan”. Sinds wij in deze samenleving leven gaat elke kwestie ons wel degelijk iets aan en is het onze plicht om als burger deel te nemen aan het debat en onze mening te uiten.

Wij als organisatie, veroordelen dit barbaarse aanval sterk net als bij eerdere soortgelijke aanvallen. De vrijheid van meningsuiting is onbeperkt, het is onaanvaardbaar om begrenst te worden door sommige heiligen naar voren te schuiven. Net zoals we tegen antisemitisme zijn en de vernedering van christelijke religie niet accepteren, verwerpen we ook islamofobe verklaringen.

Wij geloven dat vrij debat voeren een gezonde methode is en pleiten ervoor dat iedereen maar vooral ook migrantenorganisaties hier actief aan deelnemen. Anders zal de samenleving gedomineerd worden door vooroordelen, neemt de polarisatie toe en kan het integratieproces zich niet gezond ontwikkelen. Wij maken allemaal deel uit van deze samenleving en hebben naast onze verantwoordelijkheden en plichten ook net zo veel rechten die we kunnen inzetten. We moeten nooit nalaten om gebruik te maken van onze rechten.

Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB)