HTIB: Barbaarse aanval in Nice is een onacceptabele brute daad

Over het karakter van de aanval is niet lang getwijfeld. De man die gisteren (29 oktober) met een mes in de Notre-Dame Basiliek in Nice opdook, vermoordde drie bezoekers. Een slachtoffer werd gedeeltelijk onthoofd. De dader werd neergeschoten door de politie. Het is de vierde islamistische aanslag dit jaar in Frankrijk, nog geen twee weken na de onthoofding van de leraar Samuel Paty in de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine. In veel reacties klinkt woede door. Woede over de islamitische activisten die na de moord op Samuel Paty op 16 oktober voortdurend waarschuwden voor een dreigende golf van islamofobie. Woede ook over wat wordt gezien als gebrek aan begrip in het buitenland. Moslims zouden in Frankrijk onnodig worden geprovoceerd met cartoons van de profeet Mohammed. De barbaarse moord op Samuel Paty schokte ons en zette ons allemaal aan het denken en nu wordt er wederom een aanslag aan toegevoegd.

Aangezien de dader uit islamitische motieven handelt, mag het niet zo zijn alle moslims voor deze aanslag verantwoordelijk te maken. Helaas wordt er in de media weinig aandacht aan dit onderscheid geschonken. Populistische politici, gebruiken deze gebeurtenis om hun islamofobe uitspraken te kunnen doen. Dit is koren op de molen van een toenemende polarisatie, waardoor mensen binnen de samenleving in een sterke mate tegenover elkaar komen te staan. 

Het feit dat islamitische organisaties zich bij dergelijke gebeurtenissen niet uitspreken, betekent in feite dat populistische politici het gemakkelijker wordt gemaakt om hun uitspraken te kunnen verkondigen. Natuurlijk kunnen islamitische organisaties niet worden gedwongen om over elk voorval in de media uitspraken te doen. Het is echter wel duidelijk dat het gebruik door jihadisten van de islamitische religie, ervoor zorgt dat islamitische organisaties wel worden gedwongen om actief deel te nemen aan het debat hierover. Het volledige stilzwijgen van deze organisaties zou erop kunnen duiden dat die dergelijke terroristische daden niet zouden afkeuren. Niemand verkeert in

een situatie om bij een dergelijke ingrijpende gebeurtenis, te zeggen “Dit gaat ons niets aan”.

Wij als HTIB, veroordelen deze barbaarse aanval in hoge mate, net zoals wij dat als migrantenzelforganisatie bij eerdere soortgelijke aanvallen hebben gedaan. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, het is onacceptabel om begrensd te worden door sommige vertegenwoordigers van religies. Net zoals we tegen antisemitisme zijn en de vernedering van christelijke religies niet accepteren, verwerpen wij ook islamofobe verklaringen.

Wij geloven dat het houden van een vrij debat, een gezonde methode is en pleiten ervoor dat iedereen maar vooral migrantenorganisaties hier actief aan deelnemen. Anders zal de samenleving gedomineerd worden door vooroordelen, zal de polarisatie toenemen en kan het proces van wederzijdse acceptatie en sociale binding zich niet in de juiste richting ontwikkelen. Wij maken allemaal deel uit van deze samenleving en hebben naast onze verantwoordelijkheden en plichten ook verworden rechten die we kunnen inzetten. We moeten nooit nalaten om gebruik te maken van onze rechten.

Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB)

ww.htib.nl – info@htib.nl Amsterdam, 30 oktober 2020