Open brief aan minister-president Mark Rutte:

Oproep HTIB en EMCEMO aan premier Rutte om vakantieverkeer

Turkije en Marokko vanaf 15 juni toe te staan

15 juni is de datum waarop Nederlanders weer binnen Europa op vakantie mogen. Dat heeft premier Rutte bekend gemaakt. Echter de Nederlandse overheid past het reisadvies voor Turkije en Marokko nog niet aan, waardoor familiebezoek en vakanties naar Turkije of Marokko nog niet mogelijk zijn. Dat komt omdat beide landen niet in het Schengengebied of de EU liggen.

Echter in de praktijk zou dat erop neer komen dat als Turkse en Marokkaanse Nederlanders terugkeren, een miljoen mensen in quarantaine zouden moeten. Daarnaast willen Turkse en Marokkaanse Nederlanders weten waar ze aan toe zijn om hun vakantie goed te kunnen voorbereiden. Daarom doen HTIB en EMCEMO een oproep aan premier Mark Rutte om besluiten hierover in Europees verband zo spoedig als mogelijk te agenderen om Turkse en Marokkaanse Nederlanders een termijn te geven en daarmee alle onzekerheid voor te zijn. We weten natuurlijk dat om de risico’s op nieuwe uitbraken van het virus te beperken, dat (reis)beperkingen stap voor stap worden versoepeld. Te beginnen in de EU/Schengenzone. Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden). Dat geldt dus ook voor Turkije en Marokko.

Graag zouden we een en ander willen toelichten in een gesprek met premier Rutte.

Bij voorbaat dank voor uw welwillende aandacht.

Met vriendelijke groet,

Mustafa Ayranci, voorzitter HTIB (06-22202879) en Abdou Menebhi, voorzitter EMCEMO (06-55818828).