Twee burgemeesters ondemocratisch opgepakt in Turkije

Amsterdam, 28 oktober 2016.

Wij willen onze zorgen uiten en onze afkeuring laten blijken, over de ondemocratische acties van de AKP- regering in Turkije richting de democratisch verkozen leden van de HDP (Democratische Partij der Volkeren) de derde grote partij van Turkije. Op woensdag 26 oktober zijn de democratisch verkozen co-burgemeesters van de stad Diyarbakir te weten mevrouw G. Kışanak en de heer F. Anlı (beiden leden van de HDP) gearresteerd door terreurbestrijdingstroepen van het ministerie van Veiligheid. Niet alleen zijn deze co-burgemeesters gearresteerd, ook het gemeentehuis en de huizen van deze HDP-leden zijn onderzocht.

Dit onder het mom van een onderzoek naar de PKK en een vermeende steun voor de PKK. Met grote pantserwagens hebben politie-eenheden en het leger het gemeentehuis omsingeld. Medewerkers van het gemeentehuis werden toegang tot het gemeentehuis ontzegd.  Co-burgemeester Kışanak werd op het vliegveld van Diyarbakir gearresteerd. Ze kwam terug uit Ankara waar ze gehoord was door de commissie die opgericht is om onderzoek te doen naar de coup van 15 juli 2016 en de politieke ontwikkelingen die daarop volgden. De ontzegging van de toegang tot het gemeentehuis heeft tot zeer veel spanningen geleid tussen de medewerkers van de gemeente en politieagenten. Er werd geen reden opgegeven voor de bezetting van het gemeentehuis, evenmin is er een verklaring afgegeven waarom de co-burgemeesters zijn opgepakt.

Sinds de coup van 15 juli 2016 zijn president Erdoğan en zijn AKP-partij bezig democratisch gekozen tegenstanders op te pakken en uit hun functies te zetten. De Koerdische gebieden worden ondertussen harder aangepakt en HDP-leden hebben geen enkele relatie met de Gülen-beweging die van medewerking aan de coup verdacht wordt. Dit is een ondemocratische zet om de prodemocratische en pro-Koerdische HDP – de derde grote partij van Turkije waar miljoenen mensen op gestemd hebben – in een kwaad daglicht te stellen. Dit kan niet toegestaan worden.

Recent is president Erdoğan begonnen aan oorlogen buiten de grensgebieden van Turkije, waarbij de stad Mosul en Iraks Koerdistan wordt geclaimd als Turkse grondgebied, gebaseerd op de situatie tijdens de Ottomaanse periode. Dit zorgt voor een verdere destabilisatie van het Midden-Oosten, waardoor er nog meer volkeren op de vlucht zullen slaan en gevaarlijke wegen moeten bewandelen richting Europa.

Het is onacceptabel dat deze ondemocratische acties stilzwijgend toegestaan worden vanuit de EU, nota bene in een NATO-land. Bovendien is de EU met Turkije in gesprek over de toetreding tot de EU.

Wij roepen op om een tegengeluid te geven aan deze ondemocratische acties vanuit de AKP-regering van president Erdoğan. We roepen op om voor de rechten van de democratisch verkozen HDP-leden op te komen. We verzoeken u deze ondemocratische acties van president Erdoğan en de regering van de AKP-partij, op alle niveaus kenbaar te maken.

_________________________________________________________________________

Mustafa Ayrancı,voorzitter HTİB, Turkse Arbeidersvereniging in Nederland. Tel: 06 22202879, info@htib.nl.
Nuri Karabulut, vorzitter DİDF, Federatie van Democratische Arbeidersverenigingen uit Turkije in Nederland. Tel: 0615041404, info@didf.nl.
Aliye Warto. DEM-NED, Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan. Tel:0646602229