Marginalisering van homoseksuelen in Turkije kan niet getolereerd worden

In Nederland wonen ongeveer 1 miljoen moslims waar ongeveer de helft van uit Turkije komt. Integratie van moslims in de Nederlandse samenleving is voor ons allemaal een belangrijk onderwerp. Wij hebben als instellingen die aan dit onderwerp werken vernomen dat de president van Presidium van Godsdienst en Religieuze Zaken (Diyanet) Ali Erbaş tijdens een van zijn preken vóór Ramadan gemarginaliseerde taal gebruikte over homoseksuelen. Dit zorgde bij ons voor verontrusting. Ali Erbaş heeft het zelfs hier niet bij gelaten en heeft ook uitspraken gedaan die in tegenstrijd zijn met de wetenschap. Hij heeft homoseksualiteit en overspel in verband gebracht met het coronavirus, het virus wat heerst over de hele wereld. 

Voor zover we weten is de Turkse Republiek een seculaire staat wat ook in de grondwet is vastgelegd. De uitspraken die het Presidium van Godsdienst en Religieuze Zaken (Diyanet) doet zijn in strijd met de bekende beginselen van secularisme. Er is onderzoek gestart jegens de Bar Association van Ankara en Diyarbakır na hun protesten tegen deze uitspraken van de president van het Presidium van Godsdienst en Religieuze Zaken (Diyanet). Vrijheid van Denken heeft een huiveringwekkend niveau bereikt. Alleen in landen die geen democratie hebben, wordt alle kritiek die de regering niet aanstaat vervolgt. 

Deze ernstige ontwikkeling in Turkije is door de verklaring van president van de Turkse Republiek, Erdoğan tot stand gekomen. Erdoğan kwalificeert de kritiek tegen Ali Erbaş als een aanval op de Islam en de staat. Hij wil laten herinneren dat de Turkse Republiek een islamitisch land is. Met deze verklaring plaatst Erdoğan de Turkse Republiek in een op godsdienst gefocuste autocraat categorie. Voor een land die in strijd is om zich bij de Europese Unie aan te sluiten, is dit een ongelukkige verklaring. 

Wij willen dat de mensen die de Turkse staat besturen afstand doen van deze uitspraken, aangezien deze in strijd zijn met hun grondwet, secularisme en de universele rechten van de mens. Dit onderwerp vinden we niet alleen heel belangrijk uit respect voor de Turkse bevolking, maar ook voor de integratie van moslims van Turkse komaf in Nederland.

Wij denken dat onze werkzaamheden die gericht zijn om homoseksualiteit, die bij ons moslims een taboe is, bespreekbaar te maken op deze manier de vooruitgang van het integratieproces verder zal laten ontwikkelen. Het integratieproces in Nederland wordt helaas negatief beïnvloedt door dit soort negatieve verklaringen van Turkse autoriteiten. Wij zijn ons ervan bewust dat met name de verklaringen van het Presidium van Godsdienst en Religieuze Zaken (Diyanet) over godsdienstige onderwerpen door de mensen van Turkse afkomst nauwlettend gevolgd worden. Marginalisering en zelfs demonisering van homoseksuelen door het Presidium van Godsdienst en Religieuze Zaken (Diyanet) kan absoluut niet getolereerd worden. Wij protesteren fel tegen de uitspraken van Ali Erbaş, de president van Presidium van Godsdienst en Religieuze Zaken (Diyanet), die niet passen in deze tijd en in strijd zijn met de waarheden van de wetenschap.